Titelverdediging op Het Spaarne

Geplaatst op 01-01-2016  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Wim Jan Ligtenberg

Dit jaar ging er een grote delegatie van Jason naar de "de Lenterace" georganiseerd door de roeivereniging Het Spaarne. Deze lange afstand wedstrijd over 4,5 km is de drukst bezochte na de Head en Heineken. Er wordt in 3 blokken gestart, waardoor men dubbel boot gebruik mogelijk maakt.

 

In het eerste blok starten 2 ploegen de dubbelscull van Sjoerd en Kees die een zeer verdienstelijk 3e plek in het veld wisten te veroveren. Echter een smetje voor de heren, ze wilden zo graag over de eindstreep zijn, dat ze op het finishsignaal van een andere ploeg lieten lopen en daarmee het blik met 0,2 sec verspeelde. Een oproep aan iedereen die dit leest; herinner de heren er niet aan zonder een doos tissues bij de hand te hebben.

 

Daarnaast startte ook de jonge veteranen acht die op het laatste moment een invaller moesten regelen, maar gelukkig toch nog van start konden. Zij kwamen nog wat snelheid tekort, maar hebben toch redelijke wedstrijd gevaren.

 

In het middag blok mocht Sjoerd proberen zijn frustraties weg te roeien, maar 2 maal zo kort achter elkaar over de baan eiste zijn tol en het werd een zware lange tocht.

 

In het derde blok waren een dames dubbel vier en de heeren veteranen acht aan de beurt. De dames waren voor het eerst in deze samenstelling op een wedstrijd en ondanks het resultaat waren ze aan het eind content over hoe het was gegaan zeker gezien de beperkte voorbereidingstijd.

 

2015 spaarne ploeg

Als laatste de belevenissen van de ploeg die wat te verdedigen had. Na de overwinning van verleden jaar wilden de heren dat kunstje herhalen vooral omdat dit ook de laatste wedstrijd was van Annelies. We hadden haar een blik beloofd. We hadden na de Head wel doorgetraind, maar steeds met een paar invallers. De laatste trainingen onder het kritische oog van Pieter werd er geprobeerd de ogenschijnlijk gelijkheid tot echte gelijkheid in beweging en haal om te zetten. Soms ging dat goed soms wat minder. Eigenlijk was dat ook in de wedstrijd zo. We gingen zoals altijd vloeiend van start, maar na zo'n 800 meter gaat de scherpte er wat uit.

Gelukkig hoe verder we in de race kwamen hoe beter het weer ging. Wat betreft de wedstrijd was het saai, we starten als eerste en moesten proberen steeds verder van de rest weg te varen. Onze grootste concurrent voer achteraan, want zij lieten verleden jaar verstek gaan. Dan moet je achteraan starten en krijg je te maken met veel inhalen en soms een brug waar het opstroopt.

2015 spaarne stuur

Annelies heeft zoals altijd alles weer goed gedaan en ons strak over de baan geleid. Dit jaar zelfs aan de goede kant van de gele boeien, maar nu waren er ook geen andere ploegen. Zodat we in krap 16 minuten over de finish denderden met daar achter op afstand de andere ploegen. Er was wel wat twijfel was dit hard genoeg geweest. Harde wind mee betekend dat de verschillen minder zijn dan bij neutraal weer of wind tegen.

Maar een kwartiertje na de finish zagen we op de uitslagenlijst, dat we een voordelige marge van 6 sec hadden. Dus nemen we afscheid van onze fantastische stuurvrouw met een blik.

 

Resultaten:

Sjoerd en Kees 3e overall HV2x van de 15 ploegen

Jonge veteranen 14e van de 15 ploegen.

Sjoerd 29e van de 38 ploegen

Dames 4*+ 25e van de 26 ploegen

Heeren veteranen 2e overall (1e in hun klasse) van de 20 ploegen.