Vragen aan Jason vrijwilliger Margreet Drion - onderhoud riemen

Geplaatst op 30-01-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Merlijne (Webcie)

Zonder vrijwilligers geen Roeivereniging Jason, daarom gaan we er hier regelmatig aandacht aan besteden. Sommige vrijwilligers kent iedereen, omdat ze zichtbare functies bekleden, achter de bar of als instructeur. Maar er zijn ook genoeg leden die zich achter de schermen inzetten. Eén van die onopvallende, maar hardwerkende vrijwilligers is Margreet. Zij geeft leiding aan een groepje dat zorg draagt voor het onderhoud aan de riemen. En dat doet zij met verve!

Wat houden jouw werkzaamheden in?

Ik begin in het voorjaar met een inventarisatieronde langs de riemen. Als het zwart onder de lagen lak tevoorschijn komt, dan is het tijd voor een schilderbeurt. De riemen die aan onderhoud toe zijn, verdeel ik onder in series van ongeveer 10, omdat we door de beperkte werkruimte niet meer riemen tegelijk onder handen kunnen nemen. Vanwege de diverse lagen (epoxy, grondverf, witte lak, blauwe lak, sticker) en bijbehorende droogtijden is een serie riemen 15 à 18 dagen uit de vaart. Het vergt enige planning om het ongemak zo klein mogelijk te houden. Ik let bijvoorbeeld op een verdeling over de soorten boten, zodat niet een hele categorie op een bepaald moment uit de roulatie is. En ik was erop gebrand om in de zomer een paar wedstrijdboten er doorheen te jagen, omdat er dan geen wedstrijden worden gevaren. In september hingen die riemen weer keurig in het rek.

Er is een groepje leden dat ik aanschrijf om te helpen schuren en schilderen. Per keer geef ik aan wat er gedaan is, wanneer de volgende stap gepland staat, wat er dan gedaan moet worden en ik vraag wie het oppakt. Gaandeweg werk je zo serie voor serie af. In 2019 hebben we 52 riemen van 11 boten onder handen genomen. 

Hoe heb je deze taak opgepakt?

Het begon zo’n 7, 8 jaar geleden met de vraag binnen mijn roeiploegje: ‘Goh, willen jullie helpen?’ Voor of na het roeien staken we dan een handje uit. Toen er een nieuwe aanstuurder moest komen, heb ik dit op me genomen. Het is niet zo dat die taak op mijn lijf stond geschreven: thuis schilder ik nooit iets. Maar ik ben er zo ingerold. Je moet er wel een beetje enthousiasme voor kunnen opbrengen, om er iets goeds van te maken. Als er serie riemen weer vers in het rek hangt, dan denk ik wel: wauw! Vervolgens sta je er wel weer van te kijken hoe nonchalant de riemen soms in het rek worden geknald. Je moest eens weten hoeveel werk erin zit.

Wat brengt het jou?

Wat ik leuk vind, is het contact met de materiaalcommissie. Zij staan altijd klaar met raad en daad. Ik heb dikwijls gebruik gemaakt van hun tips, hulp, aanbod om verf in te kopen, enzovoort. En het is gewoon gezellig om met mederoeiers te verven. Bij voorkeur combineer je het met roeien, pak je met iemand anders van je roeiclubje na het roeien ook even de kwasten op. Het is vaak niet meer dan een uurtje werk. Er ontstaat een mooi samenspel tussen weekend- en doordeweekse roeiers. Met sommigen heb ik alleen mailcontact en weet ik niet welk gezicht erbij hoort.

Waarom is het belangrijk?

Het is doorwerken om alle riemen op peil te houden. Maar ik verwacht dat met de komst van de rubber matten er meer tijd zit tussen de schilderbeurten. Daar hadden we wellicht eerder op moeten aandringen als schilderclub. Zeker als je eraan hebt gewerkt, gaan je nekharen overeind staan wanneer je de bladen over het beton ziet schuren. Het verzoek is dan ook om de riemen met enige voorzichtigheid te behandelen.

Oproepje

Het team kan zeker nog aanvulling gebruiken. We zijn nu met 9 man, maar uitbreiding is altijd prettig. Als je met meer bent, hoef je ook minder vaak te komen. In maart ga ik weer inventariseren. We werken bij temperaturen boven 10 graden, omdat de verf anders niet droogt. In de praktijk zijn we 7 maanden per jaar aan de gang, bij voorkeur dus als je toch al bij Jason bent vanwege het roeien. margreet-2019