?   
 
 
 

De Lingebokaal: een verslag èn een uitnodiging

Geplaatst op 20-11-2022  -  Categorie: Doorstroom  -  Auteur: Esther Deupmann

Al jaren organiseert de Roeivereniging Leerdam in november de Lingebokaal. Een wedstrijd over 6 km over de kronkelende Linge. Een wedstrijd waar traditiegetrouw de nodige Jasonploegen aan mee doen. Afgelopen zaterdag 12 november vond de 40ste editie van de Lingebokaal plaats. Een jubileumeditie dus. Verdeeld over 3 blokken deden 5 Jasonploegen mee.

In blok 1 startte de mix8 bestaande uit 4 roeisters, 4 roeiers en stuur Joyce met blik als resultaat. In blok 2 startten Alex en Leander de HV2x (nog een keer blik) en Niels van Beek skiffte naar de finish. In blok 3 tenslotte deden de heren veteranen mee met stuur Cees Nijmeijer evenals Annelies en Eveline in de 2x. Nog bijkomend van een week ziek zijn startte Jori uiteindelijk niet. Volgens jaar beter!

Ter voorbereiding
Hoe gaat dat nou eigenlijk in z’n werk? Je bedenkt dat het leuk is om een wedstrijd te starten en polst in je ploeg of daar animo voor is. Dan bereid je je op de wedstrijd voor door te trainen. Het helpt natuurlijk als er iemand kan coachen, vanaf de kant of vanuit de boot. 

Op enig moment moet je je inschrijven voor de wedstrijd. Dat gebeurt bij Jason door André de Vegt. Ben je eenmaal ingeschreven, dan verschijnt meestal kort voor de wedstrijd een loting op de website van de wedstrijdorganisatie. Bovendien vind je op die site meer informatie over rugnummers, parkeren van de botenwagen en de baankaart. Zorg dat je die informatie leest en vraag bij twijfel andere roeiers om toelichting.

Starten er meer ploegen, dan is afstemming absoluut handig. Spreek duidelijk af wie welke taken op zich neemt, zoals bijvoorbeeld het afschrijven van boten en botenwagen, welke ploeg de boot afriggert, het coördineren van op- en afladen en weer opriggeren van de boten. Regel met elkaar vervoer naar de wedstrijd locatie en zorg dat er iemand mee gaat die de botenwagen mag rijden. 

In Leerdam
Voor het gemak noemen we maar niet uitgebreid dat starten in blok 1 vaak betekent dat je vroeg uit de veren moet…. Peter reed met de botenwagen naar Leerdam en ongeveer tegelijk waren daar ook de roeiers. Met een rustig muziekje op het botenterrein is Anke Vaart in elkaar gezet en opgeriggerd. Na wat stressplasjes en daar gingen we te water.

De zon scheen, er was geen zuchtje wind, de baan lag er prachtig bij, de RV Leerdam had alles wederom perfect geregeld. Eenmaal op het water roei je op naar de start. Dat betekent warm worden, als ploeg bij elkaar komen, het lijf wakker maken met wat opzetjes en stukjes hoger tempo. Voor de stuur is dit een kans om de baan (weliswaar in omgekeerde richting) al te verkennen. 

De start van langebaanwedstrijden is wezenlijk anders dan van 1- of 2-km wedstrijden. Waar je bij de kortebaanwedstrijden over het algemeen vanuit stilstand start, maak je bij een langebaanwedstrijd een vliegende start. Je roeit dus in light peddle richting voorstart. Daar wordt aangegeven dat je mag opbouwen en vanaf dan tot de finish is het doorwerken. Gaat de boegbal over de finish, dan klink meestal een toeter en Door! En dat was het dan. Een stuk(je) uitroeien, rondmaken en aanleggen. In Leerdam zijn ze zo vriendelijk om riemen voor je aan de kant te leggen en schoenen in genummerde manden weer te komen brengen. Echt een goede service. 

Vaak is het best druk met ploegen die van het water komen, roeiers die in het volgende blok starten, vrijwilligers die alles in goede banen leiden. Maar absoluut gezellig druk. Met een kopje koffie of thee en heerlijke cake van Joyce zat onze wedstrijd ochtend erop. Voor de andere ploegen begon het feest toen nog. 

Weer huiswaarts
Na de wedstrijd rigger je je boot weer af (tenzij er nog een andere ploeg in vaart uiteraard) en laad je alles weer op de botenwagen. Zorg er voor dat er minstens 1 iemand is die weet hoe de boten goed moeten worden vastgelegd. Daarna gaat alles weer richting Jason. Eerder maakte je al afspraken wie er bij het afladen zou zijn. Op een afgesproken tijd verzamelen zich voldoende roeiers bij Jason, die de boten, riggers, riemen, bokjes terugleggen in de loods. Maak ook duidelijke afspraken over het opriggeren van de boot, zeker als er meer ploegen gebruik van maken. Dan ben je mogelijk niet de eerste die de boot weer gebruikt en dan is het wel zo netjes om de boot opgeriggerd in de stelling te leggen. 

In eerdere jaren aten de ploegen die een wedstrijd startten nog wel eens samen. Dat lijkt wat te zijn verwaterd, maar pakken we graag weer op. 

Je ziet het: je bent veel langer bezig met alles om de wedstrijd heen dan met het varen van de daadwerkelijke race. Maar leuk is het. De Lingebokaal wordt jaarlijks gestart door ploegen die vaker wedstrijden hebben gestart en dus het klappen van de zweep kennen. Ideaal om daar bij aan te haken als dit allemaal nieuw voor je is. En niet alleen handig, maar ook leuk. Volgend jaar dus de Lingebokaal in je agenda zetten!

Wil je meer weten over de te starten wedstrijden? Op de website van de KNRB vind je een wedstrijdkalender en de data voor inschrijven. Of neem contact op met de Commissie nog Zonder Naam. Tot ziens bij een volgende wedstrijd!


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


JP (Jan Peter) van Leeuwen
27 nov 2022 16:27

Eerstvolgende leuke wedstrijd: TWW = Twentsche Winter Wedstrijd. Bij Tubantia in Hengelo. 4km tijdrace. Zondag 12 februari