Pilot adoptanten - team OssiePossie

Geplaatst op 16-05-2022  -  Categorie: Zelfwerkzaamheid  -  Auteur: Merlijne (WebCie)

Hoewel we regelmatig in andere gladde boten scullen, voelt de Ossenwaard wel als onze ‘signature boat’. Misschien omdat we er precies in passen, als ons vierkoppige team compleet is. Of omdat de eigenschappen van de boot goed aansluiten bij het karakter van ons team: steady, niet bloed-fanatiek maar wel gedreven. Enfin, niet voor niets hebben we ons team Ossiepossie genoemd en geven we de boot graag wat van onze liefde en aandacht. Toen we van het boot-adoptieplan hoorden, hoefden we dan ook niet na te denken en meldden we ons als pilot adoptanten.

Als je vaak in dezelfde boot roeit, bouw je er toch een band mee op. Je leert haar kennen, en daarmee groeit ook een vanzelfsprekendheid om zorg te dragen voor de conditie van de boot - niet geheel zonder eigenbelang.

Toen de Ossenwaard in het najaar van 2020 vanwege onderhoud aan het botenhuis in een loods opgeborgen dreigde te worden, hebben we haar in plaats daarvan op vakantie genomen. Ze mocht een poosje kamperen in de jachthaven van Doesburg en heerlijk varen op de Oude IJssel. Helaas hebben we maar kort van dat uitje plezier gehad, omdat een lockdown intiem contact niet toeliet.

Het is leuk om naast het roeien ook iets te leren van de constructie en het onderhoud van zo’n boot. En hoe je haar beter kunt afstellen naar gelang je behoeftes. Al is het dan natuurlijk wel van belang in het achterhoofd te houden dat ook anderen de boot gebruiken.

Klein onderhoud doen we zelf, meestal direct na de training: een sopje, het roertje afstellen, slidings verschuiven, riggers verzetten; wat zich er maar aandient. Grotere zaken overleggen we met de materiaalcommissie. Zo is op ons verzoek het voetstuur verplaatst van de slag naar de boeg. En zijn de ergst versleten schoenen inmiddels vervangen door voetenboards zonder schoeisel.

Het botenadoptieplan is nu officieel gelanceerd en initiatiefnemer Diederik vraagt je aan te melden. Wij kunnen het van harte aanbevelen!

 

Klussen aan de Ossenwaard