Robert Rows in ... 

Geplaatst op 27-07-2020  -  Categorie: Algemeen

Robert is Robert Pluymert, een aantal jaren Jason-jeugdroeier. Hij kwam via het schoolroeien voor het eerst op Jason terecht en bleek al snel een talent. Dat talent is inmiddels ook buiten de Nederlandse wateren ontdekt, waardoor hij nu gescout is om in de V.S. te gaan studeren en roeien. Dat is vanaf september… ijs en weder dienende. De webcie volgt Roberts internationale roei-avonturen.

Van schoolroeier naar internationaal talentimg-20200706-wa0011
Robert roeide voor het eerst in juni 2017 omdat hij voor de lol meedeed aan de schoolroeikampioenschappen. Jason-veteraan Bert Mol zag zijn talent en adviseerde hem te gaan wedstrijdroeien. Vanaf dat moment heeft Robert altijd doelgericht gewerkt om het hoogste niveau te halen. En daardoor kon hij al snel nationaal en zelfs internationaal meedoen. Afgelopen zomer deed hij bijvoorbeeld mee aan de officieuze jeugd-EK, de Coupe de la Jeunesse en dit jaar aan de selecties voor het EKu23. 

Maar roeien in Amerika leek geen realistisch doel. Meestal hebben roeiers die naar het buitenland gaan er meer roei-jaren op zitten én zijn ze naar het WK geweest. Ook mist Robert een sparringspartner in de kleine wedstrijd-equipe op Jason. Bovendien is het roeiwater op Jason geen ideaal trainingswater. 

Robert valt op
Ondanks dat, of misschien wel dankzij zijn snelle vorderingen in niet-ideale omstandigheden, viel Robert toch op bij een aantal coaches. Bij het NKIR (Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien) eind vorig jaar roeide Robert met 6:14,6m een mooie 2 kilometer-tijd in het J18 veld. Sergio, recruiter en roeicoach van Washington University in Seattle, benaderde hem. Sergio was een paar dagen in Amsterdam om de jeugd van Willem III te zien roeien en om een bezoek te brengen aan de RP3 fabriek (een geavanceerde ergometer, een Nederlands product). Een ontmoeting met Sergio volgde. Robert kreeg te horen dat ze interesse hadden vanuit Seattle, maar moest ook zijn cijferlijst laten zien. Die was in orde en Robert werd uitgenodigd om te komen kijken hoe het eruit ziet op de universiteit van Washington (in de stad Seattle in de staat Washington) en zich te oriënteren op studeren en sporten daar. Een zogenaamde ‘visit’. 

Visiting Seattle
In feite ging Robert op een flitsbezoek van 4 dagen. Waarvan ongeveer 2 dagen opgaan aan heen- en terugvliegen (13 uur enkele reis). Voor het eerst naar Amerika en dan gelijk om te oriënteren op studeren, sporten en wonen daar. Best spannend. Het liefst was het hele gezin Pluymert meegegaan, maar vanwege de tijd van het jaar (eind januari) ging Robert met zijn moeder, zodat ze in ieder geval met zijn 2 alle indrukken konden verwerken. Zijn vader en broer bleven thuis.

In Seattle werden ze ontvangen door Sergio. Én Robert werd gekoppeld aan een host, Gert-Jan, een Nederlandse student die inmiddels voor het 3e jaar in het zogenaamde 'Rowing Program' zit. Er was nog een andere jongen - uit Tennessee - op ‘visit’. Gert-Jan zorgde voor een rondleiding rond de campus en liet Robert kennismaken met zijn huisgenoten in zijn ‘off-campus’ studentenhuis, ook allemaal roeiers. 

Rowing program studenten
Robert leerde ook de rest van het ‘team’ kennen. Ruim 40 studenten doen mee aan het Rowing Program. Ze hebben alleen zware roeiers en alleen 8-en. Zowel bij de dames als bij de heren zijn er 5 achten: een 1e en 2e ‘freshman’ acht, het eerstejaars veld; en een 1e, 2e en 3e ‘Varsity’ acht, de ouderejaars studentencompetitie. Naast Gert-Jan zitten er in Seattle nog twee Nederlanders in het Rowing Program: Isabel van Opzeeland en Simon van Dorp. Zij hebben momenteel een ‘tussenjaar’ omdat ze zich voorbereiden op de Olympische Spelen. In de 1e Varsity 8 zitten vaak roeiers van olympisch kaliber.

Topfaciliteiten
stadion op de campus van Washington University, Seattle vanuit de lucht Robert heeft wel getraind in Seattle, maar op een ergometer buiten zicht van de coaches en roeiers, want een visit is geen selectiemoment. Bewijsmateriaal in de vorm van foto's is er dan ook niet, want men is erg voorzichtig met bekendmaken wie er in de ‘oriënterende fase’ zit. De sportfaciliteiten op de campus in Seattle zijn volgens Robert ‘indrukwekkend’:


 “Je ziet dat ze enorm veel investeren in sport daar. Er staan wel 4 stadions, voor honkbal, tennis, American football en basketbal en ze hebben de enige overdekte 400 meter atletiekbaan die ook nog op de 1e etage ligt”. Kenmerkend voor hoe goed alles gefaciliteerd wordt waren de infraroodlampen in de roeiloods: om te zorgen dat de volgende ochtend de schoenen weer droog zijn. “Ze zorgen dat je maximaal comfortabel kunt trainen, zodat je maximaal kunt presteren.”

Alleen voor een ‘breakfast-meeting’ met Sergio en de hoofdcoach verlieten Robert en zijn moeder de campus en gingen naar ‘downtown’ Seattle. De hoofdcoach is Michael Callahan: “Hij wordt beschouwd als een soort god daar; hij heeft zelfs een aparte stoel in de trainingsruimte”. Met de truck van het roei-departement zijn ze toen in de stad een echt American Breakfast gaan nuttigen. Dat is de pick-up truck waarmee de coaches de boten naar de wedstrijden rijden. De roeiers vliegen meestal met de grote afstanden in de Amerikaanse roeicompetitie.

Robert kreeg tijdens de visit horen dat hij welkom was: “In absolute zin ben ik misschien niet de beste roeier. Maar ze kijken niet alleen naar je als roeier, maar kijken ook hoe je in groep past.” Alleen zonder een beurs was het financieel niet haalbaar. Het heeft nog een tijd geduurd voordat duidelijk was dat hij een voldoende ruime beurs kon krijgen om het avontuur aan te gaan. En zijn ouders hebben er ook over na moeten denken: “Het is natuurlijk niet niks: mijn vader is zelf nog nooit in Amerika geweest. Dus ik ben heel blij dat ze me steunen hierin.”

Jasonroeier in Amerika
IJs en weder dienende (en Corona, natuurlijk, corona) start Robert in september aan het Rowing Program aan de Washington University in Seattle. Dat betekent roeien en studeren en in 4 jaar naar een zo hoog mogelijk niveau toe werken:
“Ik heb er heel veel zin in. De trainingsfaciliteiten zijn geweldig en je komt in een groep gelijkgestemden en daar heb je veel aan bij zware trainingen”. Ondertussen blijft hij lid bij Jason, want hij wil ook voor Nederland kunnen blijven roeien en dan moet je lid zijn van een Nederlandse roeivereniging. Hij zal ons dan ook op de hoogte houden van zijn verdere avonturen. Die hopelijk leiden tot een Olympische deelname: “Dat is mijn ultieme droom: als Jasonroeier op de Olympische Spelen starten”.img-20200706-wa0010