Zelf een toertocht organiseren? Waar je op moet letten

Geplaatst op 26-03-2022  -  Categorie: Toernieuws  -  Auteur: Antoon (webcie)

De nieuwe toercommissie gaat voortvarend van start met mooie tochten. Maar als deze toertochten vol zitten is er nog geen man overboord. Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf een toertocht te organiseren. Wat zijn de do’s en don’ts?

Seizoen

Do: Kies de lente en zomer voor een mooie groene omgeving en goed roeiweer.

Don’t: Vertrouw niet op de weersvoorspelling. Een hagelbui in mei, of een zonnesteek in maart is mogelijk.

Boten

Do: Zoek een vereniging die boten verhuurt in een mooi gebied. Denk aan de Weerribben vanuit Steenwijk, of dichterbij de oude IJssel vanuit Doetinchem.

Don’t: Op de bonnefooi een bootje huren is het recept voor een mislukking. Reserveer van tevoren want het aanbod van huurboten is beperkt. 

Route

Do: Kies een mooie omgeving, met brede vaarten en goede aanlegplekken.

Don’t: Denken dat je overal kunt roeien. Versmallingen en sluizen kunnen van een toerroeitocht een survivaltocht maken. Informeer naar de schuttijden!

Tempo

Do: Toerroeien is de tijd nemen. Tijd om te genieten van de omgeving, de vlinders, vogels, vissen en natuurlijk van het contact met je ploeg.

Don’t: Te hoge doelen stellen. Te grote afstanden plannen zodat je pauzes in de knel komen en er geen tijd is voor rust of plezier onderweg. Toeren doe je niet op volle toeren.

Catering

Do: Niet alleen voor energie maar ook voor het culinaire genot is een goede catering tijdens de toertocht cruciaal. Laat ieder teamlid zijn of haar specialiteit meenemen.

Don’t: Eten en drinken is extra gewicht dus neem niet te veel mee. Stem de hoeveelheid goed af op het aantal personen als je niet als vrachtroeiboot wil fungeren. 

Toerroeisite: https://toerroeien.wordpress.com/

 

Foto: Sneeuwbui tijdens voorjaarstocht april 2019

20190413-roeiweekend-friesland-7b-6 2