?   
 
 
 

5 dingen waarop je moet letten als je in de winter roeit

Geplaatst op 02-12-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Laura (webcie)

In de winterperiode gelden een aantal andere roeiregels dan de rest van het jaar. De luchttemperatuur is onder de 15° C en watertemperatuur onder de 10° C gezakt, maar weet je ook welke gevolgen dit voor jou heeft? Voor de duidelijkheid; dit zijn geen tips, maar regels. Je móet je hier dus aan houden wanneer je bij Jason roeit…

1. Stuur je een boot?

Draag een reddingsvest wanneer de luchttemperatuur onder de 15° C zakt. Als stuurman moet je een reddingsvest dragen. Het maakt niet uit of je op de Rijn of in de haven roeit. Er zijn verenigingsreddingsvesten beschikbaar in de oude loods. 

2. Roei of stuur je op de Rijn?

Stuurman én roeiers moeten op de rivier een reddingsvest dragen zodra de watertemperatuur lager is dan 10°C. Roeiers zijn verplicht voor zichzelf een reddingsvest aan te schaffen. De keuze voor een half- of automatisch reddingsvest wordt in navolging van de KNRB overgelaten aan de individuele voorkeur.

3. Roei jij in een skiff, een 2- of 2x-?

Bij een watertemperatuur onder de 10°C mag je alleen in ongestuurde kleine boten roeien wanneer je SK2 hebt. Daarbij is het dragen van een reddingsvest verplicht.

4. Zakt de temperatuur onder de 0,5 °C?

Wanneer op de Riverboard-app de temperatuur onder de <0,5° zakt, mag je helemaal niet roeien :-( Waarom? Als water in de spleten van de boot komt en bevriest zal het uitzetten en kan de boot beschadigd raken.

5. Kleed je goed aan!

Draag liever een paar dunne lagen kleding dan bijvoorbeeld één dikke trui. Wollen of thermokleding met een dun waterproof jack is voor roeiers heel geschikt. Het is belangrijk dat je onderrug, hoofd, polsen, voeten en hals goed beschermd zijn tegen de kou. Is het écht koud, dan is het verstandig om ook een muts, handschoenen en een wind- en waterdicht jack en dito broek te dragen. En zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent door fluorescerende kleuren te dragen. In de botenloods hangen gele hesjes als je zelf niks hebt.

reddingsvesten


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst