?   
 
 
 

“Bedenk: wat is jouw plan B op het water?”

Geplaatst op 12-12-2022  -  Categorie: Nieuwsbrief  -  Auteur: Antoon (webcie)

Portret Jos Konings, lid veiligheidscommissie.

Roeien in jouw leven?

Met roeien begon ik in 1993 bij Jason, naast het zeilen. Dat doe ik nog steeds. In een wedstrijd-catamaran. Jaren zat ik in een vaste boordploeg waarmee we soms ook een wedstrijd deden, zonder veel succes. Later ben ik gaan coachen, o.a. damesploegjes, en toen heb ik mijn toekomstige vrouw ontmoet. Er kwamen kinderen, het roeien ging een tijd op pauze. Totdat mijn dochter bij de jeugd ging roeien. Toen ben ik ook weer begonnen. Sinds kort zit ik in de mixed 8 op zondag. Dat loopt lekker.

Wat doe je als lid van de veiligheidscommissie?

Het doel van de veiligheidscommissie is om lessen te trekken uit alle (bijna) roei-incidenten. De commissie is ingesteld na het Rijn ongeluk in 2017. We onderzoeken systematisch alle dingen die mis gaan tijdens het roeien. Ook kleine missers, want we willen niet alleen opgelucht zijn omdat het wel meevalt. Bijvoorbeeld een skiff of een gladde 2 die omslaat, roeiers die door woonbootbewoners op de wal zijn geholpen, een vier die vastloopt tijdens laag water. Wat is er gebeurd? Hoe is er gereageerd? En kan dat beter? We rapporteren en adviseren het bestuur van Jason. Zodat we ervan leren en het kunnen voorkomen.   

Wat is belangrijk voor de veiligheid op het water in de winter?

Belangrijk is het bewust zijn van de risico’s. Watersport is leuk, dus je bent weinig bezig met wat er mis kan gaan. Maar risico’s zijn er altijd. Een rijnaak die zijn stuurmotoren aanzet, maar ook een gebroken stuurtouwtje. Je moet je bewust zijn van jouw rol als roeier op het water en een plan B hebben. Herinner jezelf en je ploeggenoten eraan. 

De kou is een groot risico, dat wordt nog steeds onderschat. Zelf sloeg ik een keer om in de winter in een 2. Het was heel koud. Echt verrassend hoe snel dat op je lijf werkt. Ik kon niet meer praten, maar toch konden we beiden in de boot klimmen. Dat was de snelste manier om weer veilig te zijn. Als het iets te lang duurt raak je onderkoeld. Dan kunnen je spieren niet meer wat jij denkt dat ze kunnen: zwemmen, watertrappelen of in de boot klimmen. Daarom zijn de veiligheidsvesten zo belangrijk. Die geven je meer tijd om in de boot te komen in zo’n geval.jos-koning-loods4kant

Meer hierover...

Kijk op de Veiligheidspagina op www.jasonroeien.nl welke winter veiligheidsregels voor jou van toepassing zijn. (link)


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst