?   
 
 
 
 

Blessurevrij handwerk

Geplaatst op 13-11-2023  -  Categorie: Nieuwsbrief  -  Auteur: Antoon (webcie)

jan-willem-van-rhijn-6Bij roeien gebruik je je hele lichaam. Maar hoe belangrijk zijn je handen in de roeibeweging? We vroegen het aan Jason roeier Jan Willem van Rhijn. Hij roeit al vanaf zijn 14e bij verschillende verenigingen en heeft als fysiotherapeut en docent fysiotherapie veel blessures langs zien komen.  

Rugzijde hand in verlengde van de onderarm

Het belangrijkste is dat de rugzijde van de hand tijdens de haal in het verlengde van de onderarm ligt. Als dat niet het geval is, en de pols bijvoorbeeld iets omhoog staat, raken spieren, pezen en aanhechtingen in je onderarm geïrriteerd. 

Natuurlijk buig je je pols  even tijdens het klippen, maar het is zaak om daarna je hand meteen weer in de neutrale positie te zetten. In het verlengde van de onderarm dus.

Tennisarm van het roeien

Je hebt misschien wel eens ervaren, tijdens een lange roeitocht of met slecht weer, dat je minder grip hebt op de riemen. De kans is groot dat je dan gaat knijpen. Ook dat levert op den duur blessures op. Het knijpen belast de spieren in de onderarm te veel. Zo kun je een tennisarm oplopen tijdens het roeien. 

Hoe zit het dan met blaren?

Blaren op je vingers horen eigenlijk wel bij het roeien. Ringen e.d. doe je natuurlijk af voordat je gaat roeien. Heb je blaren op andere plekken, op je handpalm bijvoorbeeld, dan is er iets mis met je greep. Eelt op je vingers voorkomt blaren en dat krijg je door veel te roeien. Ook kampfer spiritus wordt gebruikt om de huid minder kwetsbaar te maken voor blaren. Afplakken met sporttape of roeihandschoenen gebruiken kan natuurlijk ook.

jan-willem-van-rhijn-1Bedankt voor tips Jan Willem!

Geen dank, maar vergeet de rug niet tijdens het roeien. Daar zien we nog steeds veel blessures. Altijd sterk zitten is het devies. Als je je rug buigt om na te reiken, wordt je slag misschien iets langer, maar je onderrug krijgt een flinke klap zodra je kracht geeft met je benen. 

Bij boordroeien is het belangrijk om niet buiten je boord te hangen. Ook dat geeft op den duur rugklachten. 

Dus blijf tegen jezelf en je ploeggenoten zeggen: Rechtop zitten, rechtop zitten, rechtop zitten. 

Meer tips


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst