?   
 
 
 
 

“De drukte van vroeger kunnen we niet meer hebben. We móeten drukte op het vlot gaan spreiden”

Geplaatst op 21-09-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Gerben Bossenbroek

Het lijkt vreemd om te beginnen over de zaterdagochtenddrukte op het vlot nu we afstand houden en beperkt de loods in kunnen. Maar de enquête die in juli werd uitgestuurd over de coronamaatregelen leidde volgens penningmeester Eveline Boermans tot verrassende inzichten voor het spreiden van de drukte ná corona. Of zoals Winston Churchill zei: never let a good crisis go to waste.

De regels voor het roeien tijdens de lockdown waren niet alleen nieuw – ze veranderden ook vaak. Gelukkig lijken we met de regels die sinds juli gelden in een nieuw normaal terecht te zijn gekomen. 
“Toen we eenmaal in rustiger vaarwater zaten, werd het tijd om vooruit te kijken,” zegt Eveline. “De drukte op de vlotten die we vóór corona hadden, kunnen we niet meer verwerken. We moeten kijken naar manieren om de drukte te spreiden op een manier die aansluit bij de mogelijkheden van de leden. Want de situatie waar we nu in zitten, houden we nog wel even.”

 

botenhuisjason

Grootste problemen op zaterdagochtend
De grootste problemen deden zich voor op zaterdagen. Al sinds jaar en dag zijn er dan veel ploegen die vooral tussen 8:15u en 9:30u de boot uitbrengen en instappen. Dat zijn zowel Rijnploegen als wedstrijdploegen. Om 10:00u verzamelt Sociaal Roeien zich op het vlot, gevolgd door de jeugdroeiers om 10:30u. Verder wordt op die ochtend vaak instructie gegeven én vinden er eens per maand examens plaats, waarvoor nog even geoefend wordt.
 
Geen keus vs graag willen
Daarom besloot het bestuur om de leden te vragen wanneer ze het liefste roeien, en hoe flexibel ze daarin kunnen zijn. “We zien dat de helft van de roeiers in het weekend roeit omdat ze geen keus hebben door werk of studie,” aldus Eveline. “De andere helft is niet sterk gebonden aan tijd, heeft een dusdanig onvoorspelbare beschikbaarheid dat een vaste dag nauwelijks uitmaakt, of komt alleen maar omdat dat nu eenmaal de tijd is dat de activiteit van hun keuze op dat moment plaatsvindt.”
 
Activiteiten verplaatsen dan maar?
Kan er dus zomaar geschoven worden in tijden voor instructie, sociaal roeien of examens? “Absoluut niet. Ten eerste heb je namelijk niet alleen te dealen met de beschikbaarheid van de roeiers, maar ook die van coaches, instructeurs, examinatoren en vaste sturen. Dan kun je als roeier hartstikke flexibel zijn in je weekend, maar zonder instructeur ben je nergens. Bovendien kozen veel roeiers vóór corona bewust een drukker moment omdat ze ook roeiers van buiten hun eigen boot wilden ontmoeten, of omdat de kantine dan open is. Als je rücksichtslos gaat schuiven in kalenders, zou je voorbijgaan aan die overwegingen. En die zijn belangrijk, want ja, je bent lid van een vereniging voor de sport, maar voor 50% ook voor de gezelligheid.”
 
Activiteiten verschuiven. Andermans activiteiten
In de enquête werden suggesties geopperd om de drukte op met name de zaterdagochtend beter te spreiden. Het roeien in blokken werd overwegend positief beoordeeld, net als het verschuiven van bepaalde vaste activiteiten naar de middag. “Het probleem met mensen vragen wat er verschoven kan worden is wel dat mensen nogal geneigd zijn andermans activiteiten te verplaatsen, hahaha. Gelukkig zien we ook dat leden over het algemeen bereid zijn om plaats te maken voor roeiers die beperkt zijn in hun mogelijkheden.” Andere oplossingen om de capaciteit beter te benutten waren stellen op het water en bredere spreiding over het weekend.
 
Meer voorstellen op de volgende ALV
Al die overwegingen in ogenschouw nemende, lijken er op korte termijn weinig concrete veranderingen op stapel te staan. “Nou, zolang de huidige maatregelen duren niet nee,” grinnikt Eveline. “Maar die houden we niet voor eeuwig en laten we alsjeblieft vooral kijken naar wat daarna komt. Kijk, we zien nu al dat de zaterdagochtenden snel worden volgeboekt vanwege de nieuwe regels. Daardoor weten roeiers ook de weg naar de zondagochtend te vinden. Het zou mooi zijn als we dat kunnen vasthouden.”
 
Dat zijn positieve signalen, maar ze lossen niet alles op. “Dat klopt ja. Sociaal roeien hebben we bijvoorbeeld tijdelijk on hold moeten zetten. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat dat weer terugkomt. Sowieso gaan we het erover hebben op de volgende ALV. We vragen dan ook om aanvullende ideeën van leden.”
 
Eveline maakt zich er totaal geen zorgen over dat een goede oplossing zich presenteert. “We werken zorgvuldig en we proberen zoveel mogelijk wensen te accommoderen. We nemen uitgebreid de tijd en nemen vooral geen overhaaste beslissingen. We komen er wel uit met z’n allen.”


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst