?   
 
 
 
 

Van de wetenschap naar het bord van de atleet

Geplaatst op 19-12-2024  -  Categorie: Nieuwsbrief  -  Auteur: Merlijne (RedaCie)

karin-lambrechtse-tour-de-lain-4-scaledInterview met Karin Lambrechtse - sportdiëtist / performance chef & food coach coordinator bij team Visma

Bij het thema energie is de link met voeding gauw gelegd. In hoeverre is speciale aandacht voor voeding van belang voor de roeiers van Jason? Hoe kunnen zij hun sportieve prestaties ondersteunen door bewuste keuzes in voedselinname? Merlijne van de RedaCie legde het voor aan Karin Lambrechtse, die ervoor gestudeerd heeft en bovendien jarenlang ervaring met sportvoeding opdeed. Eerst als topsporter en vervolgens als sportdiëtist. Ook dat is interessante kost. 

Karin begon haar carrière als professioneel danser bij Introdans. Ballet is een gewichtsklassesport; slank zijn en goede presentaties zijn vereisten. Daardoor was Karin toen al bewust met voeding bezig. Ze miste destijds informatie over hoe ze haar lichaam goed kon voeden en producten op maat bestonden nog nauwelijks. Dus ging ze zelf aan de slag. ‘Als ik ooit stop, vind ik het leuk om iets met voeding te doen.’ Zo begon ze na haar tijd bij Introdans aan de opleiding Voeding & Diëtiek, in deeltijd naast het dansen en lesgeven. ‘Had ik dat als danser maar geweten.’ dacht Karin, toen ze meer leerde over sportvoeding. Ze voelde de urgentie om iets met sportvoeding en dansen te gaan doen, en startte als freelance sportdiëtist. In die tijd schreef ze ook SPORTables, een boek met on-the-go recepten voor (top)sporters (uitgeverij Loopvis).

Wetenschap op het bord van de atleet
Haar stage deed Karin bij het Olympisch team baanwielrennen, waar zij de wetenschap vertaalde naar het bord van de atleet. Haar taak was om het plannen en bereiden van voeding uit handen te nemen van de sporter, zodat die zich kan focussen op de sport en prestatie. In 2018 zocht de wielerploeg van Jumbo een chef en Karin was de aangewezen kandidaat.
Toentertijd bestond het team uit een sportdiëtist, een chef, Jumbo en de ploeg. Tegenwoordig zijn ze met tien chefs, vier sportdiëtisten en is The Athletes FoodCoach App - die Karin mede ontwikkelde - een bedrijf an sich. Het is mooi om te zien hoe sportvoeding nu zo serieus wordt genomen en de atleten ondersteunt in hun prestaties. 

Energie leveren en ontvangen 
Wanneer er een koers gaande is, laten we zeggen de Tour de France, staat Karin om 6:30 op en checkt ze of het buffet van het hotel waar de renners verblijven goed klaarstaat. Ze loopt door naar de kooktruck waar ze het ontbijt klaarmaken dat om 8:00 geserveerd wordt. Dan heeft ze een momentje om zelf te ontbijten, want om 10:00 ruimen ze op. Dan vertrekt iedereen naar de koers en Karin pakt met haar collega de truck in en rijdt naar het volgende hotel, waar ze rond 13:30 aankomen. De truck wordt aangesloten op water en stroom, het hotelbuffet opgezet en de herstelmaaltijden (twee keer ±600 kcal) gekookt.

bram-berkien-team-jumbo-visma-2020-08-08-16-49-05-2-scaled-e1640090941520Vergeet niet dat voeding meer is dan energie.
Eten is voeding voor je lichaam, maar ook beleving en emotie.


Alles wat de renners op de fiets eten - denk aan gels, bananen, repen, puddingbroodjes - wordt niet zelfgemaakt maar komt van sponsoren of verzorgers van de ploeg. Vervolgens gaat Karin aan de slag met het diner. De renners komen terug, data van geleverde prestaties stromen binnen en er vindt een herberekening plaats. Op die manier kan met het diner of de avondsnack worden ingespeeld op de voedingswaarden die extra of minder nodig zijn. Zelf eet Karin rond 21/22:00, waarna er nog wordt schoongemaakt en opgeruimd. Om 23:30 ligt ze in bed en de volgende dag begint het drukke schema weer van voorafaan. 
Toch voelt het voor Karin niet per se als werk. Het is onderdeel van haar leven, ze krijgt er zelf energie van. In de koers ervaart ze dezelfde geluksmomenten als vroeger in het ballet; het op tour zijn en samen in een bubbel van absolute focus en samenwerking. Het contrast met haar privéleven is groot. Daarin  zoekt ze juist de stilte en rust op en is er nog altijd plek voor dans. Gelukkig is koken dan ook nog steeds ontspanning. Het  haalt haar uit het hoofd naar haar handen, het lijf. 

Voeding voor Jason
Jason bestaat uit een diverse samenstelling aan sporters, van jeugdroeiers tot leden op leeftijd, van recreatieve toerroeier tot wedstrijdfanaat. Wat voeding betreft is het voor iedereen van belang om de basis op orde te hebben, met een gevarieerd voedingspatroon dat bestaat uit zo veel mogelijk onbewerkte producten met voldoende voedingswaarde. ‘Erin wat eruit gaat’ zegt Karin eenvoudigweg, maar dat kan al best een uitdaging zijn. Vanaf dat je wil presteren en dus specifieker, meer of langer gaat trainen in je sport, begint voeding een rol te spelen. 

Erin wat eruit gaat
Met de basis kom je een normale training in de haven prima door. Voor een duurinspanning is het belangrijk om op tijd een gevarieerde maaltijd te eten. Het lichaam heeft dan voldoende brandstof en bij een lage intensiteit haalt het energie uit vetverbranding. Bij intensief sporten kun je geen gebruik maken van deze energiebron. Hoe explosiever de sport, hoe meer energie er wordt gehaald uit koolhydraten. Wedstrijdroeiers moeten dus hun koolhydraatopslag vol hebben zitten, dan kunnen ze 60 tot 90 minuten vooruit. Ben je langer bezig, dan moet je voor extra energie voor onderweg zorgen. Kies in dat geval voor iets dat makkelijk verteert, weinig vezels, vet en eiwitten maar veel snelle koolhydraten bevat. 

recept-haverreep-sportablesOm op te kauwen
Als je intensiever en vaker gaat bewegen, is het van belang om goed over je voeding te denken. Karin rijkt deze zes pijlers aan:

  1. Kennis. Wat is voeding? Hoe werkt mijn lichaam? 
  2. Kwaliteit. Is dit een seizoensproduct, is het bewerkt of onbewerkt, bevat het snelle of trage koolhydraten?
  3. Kwantiteit. Hoeveel eet ik? Kies ik voor een snack of goede maaltijd?
  4. Timing. Wanneer eet ik wat? Een grote maaltijd neem ik 3 uur van tevoren, zoetigheid levert snelle energie. 
  5. Plannen en preppen. Wanneer neem ik iets mee, wanneer niet? Wat is mijn aanpak?
  6. Context. Een persoonlijke afweging waarin bijvoorbeeld gezinssamenstelling, intoleranties en smaakvoorkeuren worden meegenomen. 

We mogen van Karin het recept voor een snelle haverreep uit SPORTables delen. Heel veel meer recepten, achtergrondinformatie en praktische tips over sportvoeding is te lezen in haar boek, verkrijgbaar bij de Arnhemse uitgeverij en winkel Loopvis.

foto's Karin: Bram Berkien


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


JP (Jan Peter) van Leeuwen
22 dec 2024 10:16

Prima artikel. Dankjewel