?   
 
 
 

Jason op de Head

Geplaatst op 21-04-2023  -  Categorie: Wedstrijden  -  Auteur: Esther Deupmann/ JP van Leeuwen

Dit jaar kon weer gewoon deelgenomen worden aan de grootste roeiwedstrijd van Nederland. de Head of the River in Amsterdam. 

In totaal 229 vieren en 270 achten (dus ruim 3500 deelnemers) streden in hun (leeftijds-)klasse voor de snelste tijd over bijna 8 km op de bochtige Amstel. 90 jaar geleden, in 1933, werd deze unieke langebaanwedstrijd voor het eerst geroeid. En,... dit jaar geen corona, te harde wind of ijs. Er kon gewoon gevaren worden!

Jason werd vertegenwoordigd door 3 ploegen:

De dames Masters C 4x+ met aan boord (van stuur naar boeg) Joyce van Londen, Miranda Martens, Marieke Schipperijn, Jori Dreef en Esther Deupmann. Onder de bezielende leiding van Pieter de Jong (coach), Peter-Paul Lucker (foto’s en video’s) en Jantien Schipperijn (van alles). 

De heren Masters C4x+ met Annelies Wind, Alexander de Vries, Leander Baak, Paul Valkenburg en JP van Leeuwen.

En de Heren Masters F8 met (opnieuw) Joyce van Londen, JP van Leeuwen, Paul Valkenburg, Kees Stuyt, Herman Wools, Willem Fokkema, Bert Mol, Maarten Imkamp en Geo Dam. 

De wedstrijd begon eigenlijk al op de vrijdag tevoren toen we in een vliegende sneeuwstorm de boten moesten opladen. Heel voorzichtig dus en in de hoop dat het weer de volgende dag beter zou zijn. En dat was het. Op zaterdag mochten de dames in het eerste blok. Onder een strakblauwe hemel en met een dun laagje sneeuw op de oevers met zelfs een aangename temperatuur oproeien. Dat gaat op de Head strak georganiseerd. De ploegen varen al vanaf Amsterdam in de juiste startvolgorde naar Ouderkerk a/d Amstel. Dicht langs de wal want voor andere ploegen is de wedstrijd (van Ouderkerk naar Amsterdam) dan al aan de gang. Van echt warm-varen is dus geen sprake. Korte stukjes even versnellen kan nog net. Belangrijkste is dat je als ploeg ritmisch goed vaart tijdens dat oproeien. In Ouderkerk hebben de ploegen maar kort tijd om kleren uit te doen. Uniform wedstrijdtenue is verplicht. Anders krijg je strafseconden aan je broek.

De damesvier had een wat wisselvallige trainingsperiode achter de rug. Sinds lange tijd weer scullen, eerst in een schip dat niet deed wat het moest doen, daarna in een beter schip maar dan weer met een ploegwissel. Toch een heel behoorlijk resultaat. 26e van de in totaal 55 vieren en 7e van de 10 in hun leeftijdscategorie.

Deze race was ook de vuurdoop voor Joyce. Op de Amstel is het zaak goed bochten af te snijden en mooie rechte lijnen van bocht naar bocht te varen. Ook zijn er een paar bruggen en wordt je ingehaald of haal je zelf in. Nooit saai dus, maar een eerste keer is dan best spannend. En,.... het ging fantastisch. Joyce zat nadat zij de moeilijkste bocht zeer krap had kunnen nemen (na ca 2 km) met een grote glimlach achter in de boot.

De Herenvier mocht ook zaterdagmiddag. In hetzelfde schip als de dames. Gelukkig was er ruim tijd om het schip even na te kijken en in te stellen. Vier goed getrainde roeiers maar niet als ploeg. Een zogenaamde instap-ploeg want in totaal 1,5 keer geoefend. Ook apart is, dat het ondanks het leeftijdverschil (gemiddeld 49,5 met een verschil van 37 jaar tussen de jongste en de oudste) erg makkelijk samen voer. Kennelijk bestaat er bij de heren toch zoiets als een "Jason-haal" waardoor ploegen makkelijk kunnen combineren. Ook hier een heel behoorlijk resultaat. 18e van de in totaal 49 ploegen en 5e van de 10 in hun leeftijdscategorie. Alleen jammer dat zij 8 seconden langzamer waren dan de buren van De Waal. Annelies was als stuur gevraagd om haar grote ervaring. Dat was te merken en heeft enorm bijgedragen aan het resultaat.

De Herenacht was zondag in het eerste Blok aan de beurt. De Twentsche Winterwedstrijd had geleerd hoe het beste te varen in een race. Ondanks het feit dat er nu 3 andere roeiers in de ploeg zaten, lukte dat opnieuw. De ploeg startte als 5e en wist 2 ploegen die vorig jaar sneller waren geweest in te halen. Voortgestuwd door de vele supporters langs de kant en Joyce die opnieuw de kortste lijnen stuurde. Uitslag: 7e van de 36 ploegen en 4e van de 13 in de eigen leeftijdscategorie. Een enorme verbetering ten opzichte van vorig jaar dus een zeer tevreden ploeg.head-8-2023


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Monique Kuunders
18 apr 2023 22:43

Leuk verhaal, mensen.

Joyce van Londen
05 apr 2023 07:09

Leuk verslag. Ik zie het weer helemaal voor me!