Memories: Wedstrijdroeien bij Jason

Geplaatst op 18-07-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Antoon (webcie)

Interview met Bert Mol

Bert Mol is een enthousiaste roeier en coach met een lang verleden bij Jason. Nu heeft hij een verplichte roeipauze. Rustig aan doen om goed te revalideren met een compleet nieuwe heup. Wel tijd dus om wat herinneringen op te halen aan het begin van zijn roeitijd bij Jason rond 1971.

foto: Bert Mol in de skiff, René van Doorn op het vlot bij de doop van de Pley in 1977

Skiff met Bert Mol voor het vlot bij Jason wordt vastgehouden door René van Doorn

Bert was toen 18 jaar oud en de roeivereniging was klein. Voor het wedstrijdroeien was één vier+  beschikbaar. Met de zoons van de Jason bootsman werden wedstrijden geroeid, maar zonder veel succes.

Het wedstrijdroeien kreeg een impuls met de komst van de Nederlandse top-skiffeur Aart Snoek naar Jason. Met zijn expertise werd de indoortraining opgezet en werden de resultaten beter.

Zijn opvolger was trainer René van Doorn die jaren de kar heeft getrokken bij het junioren-roeien. De aandacht voor de trainingen op het land, zowel binnen als buiten, werd groter. Zware bootcamp-achtige trainingen, in weer en wind de trappen in het Sonsbeekpark op en af, en lange duurlopen. Op vrijdagavond gingen ze met de hele ploeg op de fiets naar het toen nog kleine Papendal. Daar mochten de Jason junioren meetrainen met de Nederlands top met o.a. Ronald Florijn en Frans Göbel. Ze gingen tot het uiterste in het krachthonk en op de atletiekbaan. Bert was toen al te oud voor de junioren-wedstrijden maar kon wel mee trainen.

Huidige Jason-roeiers als Jan Peter van Leeuwen en Maarten Imkamp kwamen in die periode als jeugdlid bij Jason en boekten, o.a. dankzij de intensieve trainingen, veel succes bij junioren-wedstrijden. Ook bij de veteranen werd later serieuzer getraind en blik getrokken door de inzet van trainers als Pieter de Jong en Peter Paul Lücker. 

Na het vertrek van René van Doorn naar roeivereniging het Spaarne werd de focus op het jeugdroeien bij Jason weer wat minder en dat was ook merkbaar in de resultaten. 

Met de inzet van Renate Casparie is het jeugdroeien weer gegroeid en zijn er door vele roeitalenten grote stappen gemaakt. Ook door Berts dochter Marleen begin deze eeuw. 

Herinneringen ophalen is leuk, maar Bert verheugt zich toch meer op de het coachen van de dinsdagochtendgroep van Rijnroeiers. Niet overbelasten nu, maar zodra het kan zien we hem weer in een boot.

foto's: krantenartikelen en foto's van de roeisuccessen van de Jason-jeugd onder leiding van René van Doorn midden jaren '70. Deze ploeg werd nationaal jeugdkampioen en werd uitgezonden naar het WK. In de krullenbol kun je huidige veteranen-acht-lid JP van Leeuwen herkennen.

Krantenartikel Trouw 4 juli 1977: Nationale jeugdtitel opnieuw voor Jasonkampioen

 

1975-nk-junioren-winnaar

Trainen voor het EK in 1976, boot met roeiers in oranje shirts.19760705-viermet-naar-ek-parool