?   
 
 
 
 

Nieuwe stuurbevoegdheden zijn er nu

Geplaatst op 24-04-2024  -  Categorie: Examen  -  Auteur: Martin Hop

Je hebt er misschien al van gehoord: de stuurexamens zijn aangepast. Een betere doorstroom mogelijk maken, dat was een wens van onze leden zoals bleek uit de ledenenquête. Wat is er veranderd? En wat betekent deze aanpassing voor jou?

Je wilt leren sturen? Dan kan je binnen de basisinstructie opgeleid worden voor de volgende examens:

  • Sturen A (SA): Met deze bevoegdheid mag je sturen in een vier in de haven (of in een twee). Na het eerste stuurexamen kan je dus al een ploeg gaan vormen. Voor Sturen 2, het oude S2 dat beperkte mogelijkheden gaf om een ploeg te vormen, wordt geen examen meer afgenomen.
  • Sturen B (SB): Je gaat kennismaken met sturen op de Rijn en leert sturen bij enige stroom en scheepvaart. Dus sturen onder de zogenoemde Rijnstuurdispensatie-omstandigheden. Dit stuurniveau geeft je de bevoegdheid de haven uit te komen en je ploeg tot aan de Nelson Mandelabrug te sturen. Hierdoor kan je ervaring op de Rijn opdoen en als je wilt gaan werken aan rijnstuurdispensatie of zelfs rijnsturen. Je kan je roeigebied in haalbare stappen uitbreiden.
    De nieuwe exameneisen staan op de website in de bibliotheek. 

Je hebt al één of meer stuurbevoegdheden? Het kan zijn dat je bevoegdheid een andere naam heeft gekregen:

  • Je hebt Sturen 4: Je bevoegdheid gaat Sturen A (SA) heten. Verder verandert er niets want je blijft bevoegd in een vier te sturen. In het afschrijfboek is S4 omgezet naar SA. We nodigen je uit om, bijvoorbeeld in je instructieploeg, ervaring op te doen met stroom en scheepvaart en toe te werken naar Sturen B. 
  • Je hebt sturen 2: Voor jou verandert er niets. Je mag in een twee sturen, maar omdat een vier meer mogelijkheden geeft nodigen wij je uit SA te halen.

Wanneer gaan de nieuwe stuurexamens in?

De implementatie kost tijd. De examencommissie verwacht na de zomervakantie volgens het nieuwe systeem te kunnen examineren. Tot die tijd kan je stuurexamen doen voor S4 volgens de huidige exameneisen (S2 kan ook). Daarmee haal je gelijk de nieuwe SA bevoegdheid. Het aanvraagformulier vind je op de website. 


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Jan Willem van Rhijn
29 apr 2024 20:59

Prima dat op deze manier een poging wordt gedaan om het leden sneller mogelijk te maken om de Rijn te bevaren. Echter, ik vind dat niet te gemakkelijk de link gelegd moet worden tussen ledenonderzoek, de wens voor doorstroom en aanpassing van stuurexamens. Dat moet nog maar blijken en lijkt een te summiere vertaling van de resultaten uit het ledenonderzoek.Doorstroom heeft nadrukkelijk ook een relatie met de opleiding tot andere roeiexamens c.q. een steviger roei-niveau. Terecht ook dat meerdere mensen ter vergadering ervoor pleitten om de ervaring en resultaten van de nieuwe regels goed en kritisch te volgen. Dus, heel terecht om de nieuwe regels ter hand te nemen, maar te vroeg juichen lijkt ook niet verstandig.