Oude foto’s en verhalen zijn altijd interessant

Geplaatst op 28-07-2022  -  Categorie: Zelfwerkzaamheid

In juli is de nieuwe archiefcommissie van start gegaan. Agnes Reeling en Alexandra Branderhorst gaan het archief van RZV Jason voor de periode van 2011-2020 ordenen en compleet maken.

Toen Alexandra zich als enige bleek te hebben opgegeven voor de archiefcommissie, vroeg ze Agnes erbij. Agnes en Alexandra hadden elkaar leren kennen tijdens de roei-introductie in het najaar van 2021; toen zaten ze meestal bij elkaar in de Wolfswaard. “Mij leek het ook leuk om samen de archiefcommissie te vormen. Oude foto’s en verhalen van hoe het vroeger was zijn altijd interessant. Mooi ook om te zien dat het altijd maar doorgaat. 95 jaar geleden was ’t niet zoveel anders”, zegt Agnes.

 

Overdracht

Het archiefwerk lag al enige tijd stil. De vorige commissie bestond uit Tineke Lely en Marijke de Bruïne, die de periode tot 2010 hebben uitgezocht en overgedragen aan het Gelders Archief. Alexandra: “Tineke en Marijke hebben alles heel netjes en overzichtelijk achtergelaten. We hebben al met ze om de tafel gezeten voor de overdracht. En gelukkig kunnen we met vragen nog bij hen terecht. Het zal nog wel even duren voordat we alles in de vingers hebben.”


Spitten in ‘t archief

Vragen krijgen Alexandra en Agnes al wel, bijvoorbeeld van leden die oude foto’s of informatie zoeken. Materiaal van voor 2011 is echter ondergebracht bij het Gelders Archief (schuin tegenover Jason), dat online ook een overzicht daarvan biedt. Daar kunnen leden zelf te rade gaan. “Vervolgens is het een kwestie van mappen opvragen en in het archief gaan spitten. Het kan heel verrassend zijn wat je allemaal tegenkomt”, aldus Alexandra. In het archief zit materiaal van de Zeil- en motorbootvereniging, Kanovereniging én Roeivereniging.

Heb je materiaal uit de periode 2011-2020 waarvan je denkt dat het relevant is voor in het archief? Of heb je andere vragen? Mail dan naar feihcra.[antispam].@rzvjason.nl (dit nieuwe mailadres is vanaf 20 augustus in de lucht).

 

alexandra-en-agnes-archiefcommissieAlexandra en Agnes verkennen het archief. Foto: Beatrijs van den Brink.