?   
 
 
 

Arnhemse R&ZV De Rijn, terug in de tijd

Geplaatst op 17-07-2022  -  Categorie: Nieuwsbrief  -  Auteur: Eveline Boermans

R&ZV Jason is dit jaar 95 jaar geleden opgericht. Een verrassend weetje: twintig jaar ervoor was er al een Arnhemse Roei- en Zeilvereniging!

De oprichting
In 1907 werd de “R&ZV De Rijn” opgericht met een eerste Algemene Vergadering op 5 februari 1907 in het Rijnhotel. De contributie betrof f 20,- per jaar. Het botenhuis was in bruikleen en lag aan de Boterkade in de Oude Haven, het haventje dat destijds De Eendenkom werd genoemd.

vlag-r-zv-de-rijn

1906-1911-roeivereniging-de-rijn-in-de-oude-haven

Deelname aan de roeivierdaagse
De Arnhemse Rijn trainde flink voor de vierdaagse die zowel in 1909, in 1910 als 1911 van Arnhem naar Dordrecht werd verroeid. De vierdaagse was vooral een zomerfeest, beginnend op de avond voor de start in de theeschenkerij in Sonsbeek. Bij elke etappe was er een feestmaal, een concert en een bal. Er werd ook nog geroeid: in de eerste ochtend van de vierdaagse gingen de boten ter water, rond het middaguur was de start vanaf de schipbrug en anderhalf uur later kwamen de eerste roeiers aan in Wageningen. De andere etappes waren: Wageningen - Culemborg, Culemborg - Gorinchem en als laatste Gorinchem – Dordrecht.

De Courant versloeg de vierdaagse: “In de tweepersoons outrigged wherries zien wij De Koninklijke Nederderlandse Zeil- en Roeivereniging vertegenwoordigd, met De Maas, De Rijn uit Arnhem, De Hoop, Delftse Sport en het Rotterdamse Nautilus.”.  De Rijn Arnhem startte ook als enige in het veld van de ‘éénpersoon sciff-wherrie’. Deze roeier deed er met zijn stuurman in totaal 9 uur en 29 minuten over.

voor-de-start-nblo-vierdaagse-13-juli-1911-in-arnhem

Een eigen stek
Rond die tijd was er genoeg geïnvesteerd om eigen botenhuis te realiseren, in 1911 werd dit drijvende betonnen botenhuis opgeleverd. Het was 17,5 bij 6,5, had kleedkamers en een aangenaam zitje voor de ‘kijklustigen’ op het dak van het botenhuis. Er was ruimte voor groei: het zou huisvesting kunnen bieden aan 9 gieken of wherries, naast kleiner materiaal zoals kano’s. Zover was het nog niet, ten tijde van de oplevering bezat de Rijn en tubboot, een vier riemsgiek en een nieuwe mahoniehouten wherry.

1911-ansichkaart-de-rijn

Einde oefening
Een kleine ramp voltrok in de Arnhemse roeigeschiedenis: in oktober 1915 zonk het botenhuis. R&ZV De Rijn werd in juli 1916 tijdens de laatste Algemene Vergadering ontbonden, wederom in het Rijnhotel waar het 8 jaar ervoor de eerste Algemene Vergadering hield.

Lees meer hierover!

1911-7-juli-de-revue-der-sporten


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst