?   
 
 
 
 

Ploeggenoten op vakantie? Stap eens in een andere boot

Geplaatst op 14-06-2023  -  Categorie: Nieuwsbrief  -  Auteur: Antoon (webcie)

Is je ploeg niet compleet door vakanties of andere oorzaken? Dat is een goede reden om een keer een gastroeier uit te nodigen of om zelf in een andere ploeg te gaan gastroeien. Wij vroegen enkele overstappers naar hun ervaringen als gastroeier en gastploeg. Marianne roeit in ploeg Zijvaart, Willem Jan is roeier in de Stokerbranders en Lara is roeier in Ploeg Dol.

Waarom ben je gastploeg of ga je gastroeien?Marianne

Voor Marianne komt het voort uit de wens om buiten de haven te roeien. Roeien en sturen op de Rijn leek haar een mooie nieuwe uitdaging na haar eerste jaar lidmaatschap van Jason. Via een informatieavond over Rijnsturen kwam ze in contact met de juiste instructeurs en kon ze mee de Rijn op. 

Willem Jan roeit met gastroeiers in zijn vaste ploeg en roeit of stuurt zelf soms met andere ploegen. Hij houdt ervan om nieuwe mensen en hun roeistijlen te leren kennen. 

Lara is één van die gastroeiers. Ze vindt het leuk om te ervaren hoe het bij andere ploegen gaat en houdt ervan om af te wisselen tussen scullen in de haven en boordroeien op de Rijn.  

Wennen en/of aanpassen?

Marianne’s eerste keer op de Rijn was een stevige uitdaging in een C2, met stormachtig weer stevige stroming. Ze was wel wat gewend als zeilster maar de stroom, scheepvaart en de onstuimige golven op de Rijn waren een totaal nieuwe ervaring.

willem-jan

Willem Jan vraagt gastroeiers of ze een keer mee willen roeien en geeft eerst de kans om te wennen. Daarna misschien met wat roeitechniek tips. Soms heeft iemand een heel andere roeistijl, dan duurt het wat langer. 

Lara heeft als motto ‘Go with the flow’, ze draait gewoon mee in een nieuwe ploeg en past soms haar haal een beetje aan. Soms hebben commando’s of oefeningen wat meer uitleg nodig voor een gastroeier want als ploeg creëer je in de loop van de tijd gewoontes. Dat is iets om alert op te zijn voor gastploegen. 

Voordelen van het gastroeien?

Willem Jan vindt het leuk om met verschillende mensen de roeisport te beleven. Zijn ploeg heeft een appgroep met reserveroeiers, dus ze kunnen altijd het water op. 

Lara

Lara vindt het zelf ook heel leuk als er nieuwe mensen in haar ploeg meeroeien. Die brengen vaak een frisse blik en nieuwe inzichten mee hoe we als ploeg onze roeihaal kunnen verbeteren. Marianne leert door het gastroeien veel over de stroming en watergedrag van de Rijn. Ook geniet ze van de natuur langs de Rijn, zeker op lange zomeravonden. Ze vindt het super dat ze ervaring op kan doen met een andere ploeg.

Tips?

Gastroeien, gewoon doen zegt Willem Jan. Vraag of je mee kunt roeien, zo ervaar je zelf of je lekker roeit in de ploeg. Marianne onderstreept dat met “Fijn dat er gastploegen zijn!” “Lekker doen!” zegt ook Lara, het is hartstikke leerzaam en gezellig!


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst