?   
 
 
 
 

Typisch Jason: zij-instromers aan het woord

Geplaatst op 03-10-2024  -  Categorie: Nieuwsbrief  -  Auteur: Eveline (webcie)

tegeltje-ploegpraatWat is nou typisch voor Jason? Dat blijkt toch nog wel een lastige vraag, zeker als je geen vergelijkingsmateriaal hebt. Daarom leggen we dit voor bij enkele zij-instromers.

De meest verse aanwas is Victor. Hij is nu ongeveer 2 maanden lid van Jason en leerde ooit roeien bij De Amstel. Ook is hij nog even lid geweest bij de Zwolsche. Ook Coen is kersvers, hij is nu ruim een halfjaar lid en leerde roeien bij Naarden. Fleur is nu net als Mees een ruim een jaar lid. Ze leerde roeien bij Argo. Mees was jeugdroeier bij Hemus. Jan Willem is nu bijna 3 jaar lid van Jason. Hij heeft een uitgebreide roeicarrière: hij leerde roeien bij Daventria en was daarna lid bij Gyas, De Hunze, Willem III, De Alkmaarsche, Het Spaarne en De Stern. Theodoor is nu 5 jaar lid en roeide bij De Zwolsche.

Wat was je eerste indruk van Jason toen je lid werd?

Victor en Mees zijn het eens: hun eerste indruk was dat iedereen erg aardig en behulpzaam is. Fleur vertelt  dat ze verbaasd was dat er ongelofelijk veel roeiboten en kano's in zo'n klein drijvend botenhuis gepropt kunnen worden. Ook had ze ook nog nooit een drijvend botenhuis gezien. Qua mensen noemt ze de diversiteit: een stuk diverser dan de studentenvereniging. Heel gemengde ploegen qua geslacht, leeftijd en achtergrond. Verder merkte ze dat het een kleine vereniging is en ze had zoiets van : Jemig, iedereen kent elkaar - aan het begin voelde ze zich dus echt overduidelijk een 'nieuweling'. Gelukkig leer je mensen ook snel kennen door die kleinschaligheid. 

Fleur, typisch Jason:

 Het roepen van 'Stuur bedankt'

bij het uitstappen 

 

Ook Coen en Theodoor noemen de kleinschaligheid als eerste indruk. Bijna de hele vereniging kan tegelijkertijd roeien. Dat is vooral lastig met het kleine vlot. Het kleine vlot zorgt er ook voor dat er minder goed op materiaal gelet wordt. Bijvoorbeeld bij riemen pakken, dat doen zonder dat iemand de boot vasthoudt. 

Wat een vereniging voor Jan Willem speciaal maakt, is de ligging en daarmee het beschikbare roeiwater. Dat is voor Jason toch nogal beperkt. De Rijn is leuk, maar vereist (terecht) vaardigheden die je niet maar zo kunt verkrijgen. Hij ziet dat de haven toch wat beperkt is voor mensen die willen gaan wedstrijdroeien.  De combinatie van drie verenigingen spreekt Jan Willem erg aan door de heel verschillende type mensen die hij ontmoet. Hij heeft bij Jason veel leuke mensen leren kennen, zowel bij de RV als bij de KV. 

Welke gewoontes en tradities zie je hier die er op jouw vorige club niet waren?

Victor: Over tradities, gewoonten en ongeschreven regels weet ik nog te weinig, dat komt nog wel. Fleur: Altijd koffie drinken met een koekje erbij na de training (zeker in het weekend). Dekentjes meenemen voor de stuur. Strepen plakken op winnende boten. '3, 2, 1 - Stuur bedankt!' Mees: Er zijn bij Jason veel meer mensen die in C-boten roeien dan bij zijn vorige vereniging. Ook is er op Jason 'thuis douchen' na het roeien een gewoonte.

Jan Willem, typisch Jason:

 Het delen van ervaringen over de watersporthobby

met mensen van drie verenigingen 

Jan Willem herkent de koffie met een koekje als traditie. Verder noemt hij dat hij de teksten waarin exameneisen worden beschreven heel helder vindt. Hij ziet dat er in de examencommissie veel knowhow is. Verder valt het hem op dat al heel veel jaren de doorstroom van leden een aandachtspunt is. Dat ziet hij ook in het ledenbestand terug: bijna 40% van de leden heeft alleen W1 of is daarvoor nog in opleiding.  Hij noemt dat het voor zij-instromers het lastig is dat commando’s per vereniging verschillen. Niet heel grote verschillen, maar toch. Coen en Theodoor herkennen dit. Zo is ‘vastroeien’ bij andere verenigingen: bladen plat op water, maar bij Jason een beetje houden. Ook noemen zij dat het op Jason de gewoonte is om eerst te leren roeien, daarna te leren sturen. Bij andere verenigingen is dit andersom of tegelijkertijd. 

En andersom, welke tradities had je op je vorige club die hier niet zijn?

Op Fleurs studentenvereniging zijn er vooral veel wedstrijdtradities. Zo is er een traditie dat blote schouders en zonnebril verboden voor zijn roeiers zonder wedstrijdblikken (medailles, red.). Ook is er vlotvoorrang voor roeiers met wedstrijdblikken. De stuur wordt in het water gegooid als je een wedstrijd wint (gelukkig bij Jason niet). Ook wordt het verenigingslied gezongen (bij winst en bij de wekelijkse verenigingsavond).

tegeltje-je-roeit-veilig-of-je-roeit-nietMees, typisch Jason:

 De grote bereidwilligheid

om handen uit de mouwen te steken 

Na een training en het opruimen van het materiaal wordt er altijd meteen in de loods nabesproken: wat ging er goed, wat nemen we mee naar de volgende training? Na de nabespreking is de training afgesloten en is het tijd voor koffie (of een biertje ). Op Jason zit die traditie er iets minder in - maar bij Fleurs eigen ploeg en coachploeg, wordt het al steeds meer een gewoonte (zonder het biertje, dan). Ze raadt het zeker aan.

Mees vertelt dat op zijn vorige vereniging er elk jaar een open dag is voor mensen die nog niet lid zijn. Zij krijgen dan een uitleg over roeien en over het verenigingsleven. Ook krijgen ze uitleg op de ergometer, maken de eerste halen in de roeibak en gaan vervolgens in een C-boot het water op. 

 





Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


JP (Jan Peter) van Leeuwen
07 okt 2024 08:45

Goed stuk! Mooi om te lezen (en leren)