?   
 
 
 

Vragen aan Jason vrijwilliger Frits Schaap, roei-instructeur

Geplaatst op 02-12-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Antoon (webcie)

Zonder vrijwilligers geen roeivereniging Jason, daarom gaan we er hier regelmatig aandacht aan besteden. De meest bekende vrijwilliger is waarschijnlijk Frits. Grote kans dat je instructie van hem gehad hebt en je kan hem niet missen op het vlot of in het clubhuis.  

Wat doe je als instructeur?

Veel leden kennen mij van de introductiecursussen waarin we de basis van het roeien en sturen aanleren. Voor ons als roei-instructeurs gaat het niet alleen om een goede roeitechniek, ook plezier krijgen en houden in het roeien is belangrijk. Iedere roeier moet zichzelf op zijn of haar eigen niveau kunnen ontwikkelen en doorstromen binnen Jason.

Waarom heb je voor roei-instructie gekozen?

Ik hou van afwisseling, maar in de roeiroutes op de Rijn is de variatie beperkt. Als instructeur heb je met veel verschillende mensen te maken, dat vind ik leuk. Het is de uitdaging om iedereen binnen de vereniging te halen en te houden. Dat je ziet dat mensen zich ontwikkelen, als roeier en soms ook als mens. Ook als mensen niet veel talent hebben, dan is het erg mooi als ze toch gewoon plezier krijgen in het roeien. 

Roeien is een bijzondere sport, het is sportief, sociaal en je kunt het op elke leeftijd doen. Je komt op prachtige plekken tijdens toertochten. Ik breng mensen daar graag mee in aanraking.

Moet je zelf goed kunnen roeien om instructie te geven? 

Officieel mag je instructie geven op het niveau waarop je zelf bevoegd mag roeien. Maar de meningen hierover verschillen. Instructeurs hebben een cursus gedaan bij de roeibond maar de meeste zijn gewoon autodidact. Het is net als met voetbaltrainers, die hoeven niet perse op hoog niveau gespeeld te hebben en een topspeler is niet altijd een goede trainer. 

Belangrijk als roei-instructeur is dat je er plezier in hebt om mensen iets te leren en een goed sfeer in de boot te creëren. Het helpt als je soms wat geduld hebt.

Waarom is instructie belangrijk?

Voor Jason is het belangrijk dat we voldoende leden houden die plezier hebben in het roeien. Meer leden betekent ook dat je met verschillende mensen kunt roeien, er zijn veel ploegen waarin je kunt doorstromen.

Er is altijd ruimte voor nieuwe instructeurs. O.a. op 26 maart, 9 april en 7 mei organiseren we avonden voor nieuwe en huidige instructeurs. Wees welkom en wellicht ben jij instructeur tijdens de introductiecursus in het voorjaar van 2020.

frits-schaap

 


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst