?   
 
 
 

Zwolse Vecht Regatta - meerdere primeurs 

Geplaatst op 29-06-2023  -  Categorie: Wedstrijden  -  Auteur: Esther Deupmann/ JP van Leeuwen
Op zondag 18 juni organiseerde de Zwolsche Roei- en Zeilvereeniging de Vecht Regatta. Een wedstrijd over 5 km op de Overijsselse Vecht.
Het was een dag met meerdere primeurs, die bovendien voor sommigen anders verliep dan gedacht.
De Heren Veteranen waren ingeschreven voor de 8+ in blok 3. In datzelfde blok startte ook Kaatje Crew in de 4x+ en Alexander en Leander zouden in hetzelfde blok in de 2x starten. Als we er dan toch allemaal waren en de boot lag er al, waarom dan ook niet in blok 2 in de mix8+ starten? Na enig overleg was er witte rook en zo startte een deel van de roei(st)ers ineens twee keer die dag.
Het was die zondag erg warm en daardoor ook behoorlijk druk op het Zwarte Water en de Vecht. De wedstrijdleiding kon niet voorkomen dat een flinke stroom plezierbootjes zorgde voor de nodige golven en deining.
Na de stuurliedenvergadering rond 11.15 uur het water op met de mix8+. Van boeg naar slag: Jori, Esther, Marieke, Jeroen, Leander, Ruud, Alexander, Miranda en stuurvrouw Joyce. We kwamen snel bij elkaar en konden heerlijk oproeien. De Zwolsche ligt prachtig en je kan zonder rondmaken een heel eind varen. Tot de start was dat 8,5 km. 
In de race liep het gesmeerd. De snelheid lag met 1.47 / 500 meter hoog en dat resulteerde in blik.
Het eerste ooit voor Jori (gefeliciteerd!). Voor Jeroen was het ook al even geleden dat hij een wedstrijd had gestart en dan ook nog in de mix. Dat was de tweede primeur.  Heerlijk geroeid, zoals eigenlijk altijd in de mix8. Dank je wel dames en heren!
We lagen nog niet aan het vlot of Alex werd verrast. Hij dacht dat hij 's middags met Leander nog een keer zou varen, maar dat feest ging niet door. Een ander feest wel, namelijk zijn 50e verjaardag. Ook voor jou Alex: van harte gefeliciteerd! Een klein feestcomité had aan Jasonkant had alles goed geregeld. De dubbeltwee afgeriggerd en opgeladen, wedstrijdleiding keurig laten weten dat er wel voor de 2x was ingeschreven, maar dat die niet zou starten en tot het laatste moment dacht Kaatje-Crew dat ook de heren nog een keer over de baan zouden gaan. Niet dus.
De dames raapten rond 1400 uur de moed weer bij elkaar en vertrokken met de René opnieuw naar de start. Het was zo mogelijk nog drukker dan in blok 2 met pleziervaart en Joyce, die opnieuw stuurde, moest regelmatig laten lopen. Niet alle pleziervaartschippers hadden evenveel begrip voor haar verzoek om wat langzamer te varen....
Net op tijd kwamen we aan bij de start, rondmaken en toch maar weer oppakken voor race 2. Het was heroïsch. We liepen ploegen in en werden ingehaald. Met 3 boten lagen we naast elkaar. Het leek de Bosbaan wel. Maar dan wel wat woelig door alle pleziervaart. We hebben ons kranig geweerd en goed gevaren. De resultaten waren er jammer genoeg niet naar. 
alexander-winst-op-de-vechtrace
In blok 3 startte ook de veteranen, Jasons Heeren 8. Deze "acht" bestaat uit 12 roeiers die in telkens verschillende opstellingen trainen en wedstrijdvaren. Deze keer in bijna de oudst mogelijke selectie, Veteranen G. (gemiddelde leeftijd 65-70). Wij waren de enige in deze leeftijdscategorie en daarom ingedeeld bij de iets jongere F-ploegen. Dat was te merken want de winnaar ging ruim sneller. Als ploeg hadden we de afspraak gemaakt dat als iemand het tijdens de race tè warm zou vinden, hij dit zou melden. We zouden dan stoppen. Dat was niet nodig maar echt soepel ging het allemaal niet deze keer. Wèl was het weer bijzonder gezellig om met 18 Jasonleden en deel van hun familie op stap te zijn en samen de wedstrijd te beleven.
De warmte en de kilometers bleken de nodige energie te hebben gekost. Na afriggeren, opladen en douchen vertrokken we aanmerkelijk stiller dan in de ochtend weer richting Jason. Daar in omgekeerde volgorde afgeladen en opgeriggerd en moe naar huis. Vierendertig kilometer roeien was geen kattenpis met die warmte, maar leuk was het wel.
Dames en heren: bedankt voor de gezelligheid! Na de zomer weer volle kracht vooruit.

Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst