?   
 
 
 

Tegen blaren bestand

Geplaatst op 19-11-2023  -  Categorie: Nieuwsbrief  -  Auteur: Monique (webcie)

Liever eelt op de handen, dan blaren. Dat is voor jezelf fijner, maar ook voor de volgende gebruiker van je riemen, want die zit niet te wachten op een bloederig handvat (jakkie, bah!). Maar hoe voorkom je blaren? Jan-Willem van Rhijn noemde al het tapen en de handschoenen, maar de ervaren roeier weet: deze kunnen ook averechts werken door nare lijmresten en naadjes op de verkeerde plek. 

blaren-voorkomen1

De webcie deed een rondvraag onder leden met gevoelige handen en lange-afstandroeiers. Hieronder de meest favoriete preventiemiddelen. Er komen merknamen voorbij, maar dus niet vanwege dubbele belangen bij de webcie leden. 

Kamferspiritus

Hierover zijn de meningen verdeeld. Het middeltje wordt aangeraden als je stuggere huid wil kweken, bijvoorbeeld als je aan het trainen bent voor de 11-stedentocht. Je smeert het op je handen voorafgaand aan het roeien. En dan krijg je sneller eelt. Maar de uitwerking hangt af van hoe droog en gevoelig je huid van nature is. Zelf uitproberen, dus.

Anti-Blaren Stick 

COMPEED® anti-blarenstick is eigenlijk bedoeld voor voor de voeten, maar voor je handen werkt hij ook prima, aldus Jasonroeier Marianne Wildenberg. Zij heeft de compeed ontdekt als alternatief voor de kamferspiritus. Als je het middel smeert, voorkomt het direct wrijving en vermindert daarmee blaarvorming. 

Tape

Preventief tapen doe je beter niet met klassieke sporttape, want gaat vaak oprollen. En jij en de volgende gebruiker van je riem worden heel ongelukkig van de stugge lijm die achterblijft. Monique Kuunders kreeg ooit de tip om in plaats daarvan Leukosilk® te gebruiken. Sindsdien gaat die standaard mee in de boot. De tape is eigenlijk bedoeld voor bevestigen van verband. Hij heeft milde lijm ‘voor de gevoelige huid’, zodat hij geen lijmresten achterlaat. Hij is minder rekbaar dan sporttape, waardoor hij niet oprolt. Wel volledig rond je vingers of hand plakken, dan blijft hij het beste zitten. 

20220608-ringvaart-met-handschoenen

Roeihandschoenen

Fietshandschoenen en andere universele sporthandschoenen kunnen soms al goed werken voor het voorkomen van blaren bij roeien. Maar meestal zitten er naden op een onhandige plek en beschermen ze niet je vingertoppen, waar juist bij roeien blaren kunnen ontstaan. 

Team Evelies Wint (Annelies Wind en Eveline Boermans) schafte daarom voor de Ringvaartregatta in 2022 de Rowtex handschoenen aan (o.m. te koop via de Eurow website). Ze hadden opvallend weinig blaren na 100 kilometer in de dubbeltwee, inclusief urenlang in de regen roeien. Annelies vermoed dat het komt doordat de handschoenen zijn voorgevormd: dus geen rullende delen. Annelies adviseert de lange-afstandenroeier wel om óók eelt te kweken: “Wij gingen pas de handschoenen dragen op het moment dat we gevoelige huid kregen. Dus na 20-25 kilometer. Dus eerst eelt maken en dan pas handschoenen.”

roeihandschoenen-rowtex-eurow1

Gerlinde Hamming schafte dezelfde handschoenen aan en moest wel even slikken van de prijs. Maar ze is er heel blij mee. Zij gebruikt ze voor bescherming van gevoelige huid en heeft veel profijt van de vingertopbescherming. Ze tipt om goed te kijken naar de 4 verschillende varianten: Rowtex roeihandschoenen zijn te koop met lichte of zware bescherming en voor warm of koud weer.


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst